L’ORENGA
NOM CIENTIFIC: Origanum vulgare
DESCRIPCIÓ. L’ORENGA herba musca o roca
morera, és una planta aromàtica de la família de les lamiàcies.La seva tija pot
arribar fins als 75-90cm d’alçada i està ramificada a la part superior. Les
fulles son petites, de fins a 4cm de llargada per 2 cm d’amplada i lleugerament
peciolades. Les flors són hermafrodites i petites, de4 a 7 mm. Són de color
rosat amb tonalitats canviants entre el porpra i el blanquinós.
LOCALITZACIÓ
OLIANA : Camí del riu de la Flor , camí del Pou
del gel , camí de Graell i camí del
Castell
CATALUNYA: Al nord de la península. Creix en
matolls als límits dels boscos en zones humides. Floració de juliol a setembre
PROPIETATS: Tonifica, digestiva, expectorant, antisèptica,
carminativa, diürètica ,antitussigen.
REMEIS: Les summitats florides en infusió són
tòniques en general, digestives ,carminatives i actuen contra els espasmes gastrointestinals
les afeccions de les vies respiratòries, i també són idònies per a la digestió
i els constipats.
CONTRADICCIONS: S'ha de prendre amb precaució i
cal no barrejar mai orenga i marduixins s’ha d’ingerir abans d’anar a dormir ja
que en dosis altes podria ser excitant.
CURIOSITATS: S’utilitza fresca o seca per
condimentar plats de pasta i peix, plats de carn, salses de tomàquet i per
adobar olives, juntament amb la sajolida, Es un condiment utilitzat per a l’elaboració
de molts embotits i molt vinculada a la cuina d’Itàlia i Grècia.
També serveix per fer rams secs, ja que
conserva l’olor i el color durant molt de temps.
DITA: "Si la flatulència vols controlar Orenga
has de menjar"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada